tiistai 15. toukokuuta 2018

Köökkitarhan kevät ja monivuotiset herkut

Edelliskeväänä suureellisin menoin valmistunut köökkitarha on herännyt uuteen kasvukauteen. Viime päivien helle on herättänyt viimeisetkin uinujat ja tarhuri on voinut tyytyväisenä todeta menneen talven olleen monivuotisille kasveille suotuisa. Kasvimaalla ovat talvehtineet salvia, timjami, laventeli, rukola, viinisuolaheinä, mintut ja jopa yrtti-iiso, jota meidän oloissamme pidetään yksivuotisena kasvina. Mäkimeirami, joka muuten menee kesäkeittiössä ihan täydestä oreganona,  on myös erittäin hyvä talvehtija, samoin iisoppi. Iisoppia kasvatan kuitenkin vain koristekasvina kukkapenkin reunassa. Hyvässä kasvussa ovat myös mansikat, raparperit ja köynnöspinaatti. Vielä kun tarhuri ryhdistäytyisi hiukan, että saisi juuresten ja muiden yksivuotisten kasvimaan herkkujen siemenet multiin...

Köynnöspinaatti
Salvia talvehti jo toistamiseen.

Yrtti-iison talvehtiminen oli iso yllätys. Ehdin jo kaivaa muutaman juurakon maasta, kunnes naapuri huomasi iison versovan. Huraa!

Rukola kasvattaa uusia versoja
Kiinansipuli on hauska kasvi: kuin ruohosipuli, mutta maistuu valkosipulilta.

Syksyllä istutin appiukon lähettämät talvivalkosipulin kynnet kompostilla ja kanankakalla parannettuun maahan ja peittelin omenapuun lehdillä. Versot nousivat pari viikkoa lumen sulamisen jälkeen. Olen nyt lisännyt sipulirivin viereen kanankakkarakeita ja toivon, että syyskesällä saan maistaa itse kasvatettua valkosipulia. Valitettavasti en tiedä lajikkeen nimeä.
Talvivalkosipuli, lajike tuntematon


6 kommenttia:

  1. Ihanaa versomista! On niin mukavaa, kun pihalta saa jo tuoretta, vaikkapa sipulinversoja, ruuan päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Ja lisää on tulossa, sillä ainakin puolet kylvöistä sain eilen illalla tehtyä. Siitä hyvästä ansaitsin lasillisen roseeta hämärtyvässä hellepäivän illassa :)

      Poista
  2. Hienoa kun yrtit ovat talvehtineet sinulla noin hyvin! Rukolakin! Minullakin on talvehtinut joitakin yrttejä. Harmi kun en tehnyt istutuksista muistiinpanoja viime kesänä. Nyt en enää muista mitä maasta nousee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesällä ja syksyllä sitä aina luulottelee, että istutukset ovat hyvin mielessä. Keväällä joutuu tunnustamaan, että talvi on taas pyyhkäissyt kaikki muistikuvat mennessään...Toisaalta on hauska odottaa ja yllättyä joka kevät uudelleen :)

      Poista
  3. Hyvin ovat yrtit talvehtineet! Yrtti-iiso kasvaa minullakin kukkapenkissä monivuotisena, mutta olen tosin aina kuvitellut, että se siementää ja itää aina keväisin siemenestä. Pitääkin jatkossa katsoa, kasvaako se ihan samalla paikalla kuon edellisvuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrtti-iison siementuotanto on valtava ja itävyys hyvä, joten siementämällä uusiutuminen on varmasti todennäköisempää. Minä kasvatin viime kesänä yrtti-iisoa ekaa kertaa. Tänä vuonna kylvin myös koreaniisoa. Hauska tehdä vähän vertailua lajien välillä.

      Poista

Suositut tekstit