torstai 31. toukokuuta 2018

Kaikkien (t)aikojen toukokuu puutarhassa

Vapunpäivän sadetta katsellessa harva uskoi, että toukokuusta tulee kaikkien aikojen ennätyslämmin. Ja kuiva! Meillä ei ole satanut kohta kolmeenkymmeneen päivään, ja hellepäiviä on ollut enemmän kuin koskaan aikaisemmin toukokuussa - tai viime kesänä yhteensä! Uimavedetkin ovat lämpimämmät kuin  viime kesänä kertaakaan. Puutarhassa kaikki on siksi tapahtunut kuin pikakelauksella. Narsissit ja tulppaanit tulivat, narsissit ja tulppaanit menivät, kaikki hedelmäpuut (päärynät, kriikunat, kirsikat ja omenat) kukkivat samaan aikaan ja vielä syreenit päälle. Perennoista ovat nyt kukassa ne, jotka yleensä kukkivat hiukan juhannusta ennen. Vastoin periaatteitani olen joutunut muutaman kerran kastelemaan jopa perennapenkkejä, kasvimaasta ja vasta istutetuista kasveista puhumattakaan. 


sammalleimu
Sammalleimut (Phlox subulata) eivät ole pahastuneet kuivuudesta.

Lemmikki
Lemmikit  kukkivat valtoimenaan.

Lehtoakileija Aquilegia vulgaris
Lehtoakileijat (Aquilegia vulgaris) ovat jo kukassa.

Tulikellukka (Geum coccineum) hehkuu oranssina.

Viimeisetkin ukkolaukat (Allium hollandicum 'Purple Sensation') avautuvat.

Keijunkukka (Heuchera, se "tavallinen") on mahtava - se kukkii jopa kaksi kuukautta.

Saksankurjenmiekka, iiris, iris germanica
Hurjasti leviävän iiriksen (Iris germanica) sain anopin puutarhasta.



Saksankurjenmiekka, iiris, iris germanica
Paahteessa kurjenmiekankin kukinta on harmillisen nopea.

Hyötykasvirintamallakin tapahtuu kaikenlaista. Ehkä kevään hauskin ostos oli aitoviiniköynnös 'Somerset Seedless', jonka pienen taimen hankin pari viikkoa sitten. Istutin sen kasvamaan noin 30cm syvään laatikkoon parin metrin päähän talon eteläseinästä. Kasvulaatikossa ei ole pohjaa, jotta syväjuurinen köynnös voi hakeutua syvälle (savi)maahan. Toivon, että se kasvaa raudoitusverkkoa pitkin ja muodostaa aikanaan lehtevän katoksen pergolalle (joka toki on vasta suunnitteluasteella...). Somerset Seedlessin luvataan kasvavan III-vyöhykkeellä asti, mutta luulen sen silti tarvitsevan talvisuojausta. Olosuhteet eivät siis ole aivan optimaaliset, mutta katsotaan kuinka viiniköynnöksen käy. En halua istuttaa sitä kasvihuoneeseen (joka sekin on vasta alkutekijöissään, materiaalit saapuivat eilen), sillä se veisi aivan liian suuren tilan. Mikäli Somerset Seedless ei selviä avomaalla, voin istuttaa tilalle kestävämmän Zilgan.

viiniköynnös aitoviiniköynnös Somerset Seedless
Aitoviiniköynnös 'Somerset Seedless'

Tomaatteja kylvin tänä keväänä hiukan enemmän siinä toivossa, että saan osan niistä kasvihuoneeseen kasvamaan. Nyt metriset taimet kituvat maitopurkeissa ja muissa epämääräisissä virityksissä... Muutaman istutin kuitenkin eteläseinustalle laastipaljuihin. Näin olen saanut ihan kohtalaisen sadon aikaisempina kesinä. 

Tomaatti 'Sungold' kypsyttää jo ensimmäisiä hedelmiään.
Vesimeloni (Citrullus lanatus) 'Sugar Baby' on toistaiseksi ollut tyytyväinen lämmön määrään. Se on avannut ensimmäiset hedekukkansa. Emikukkien, joista siis hedelmät kehittyvät, pitäisi seurata hiukan myöhemmin. Rakenteilla on kylmälava, jossa olen suunnitellut kasvattavani vesimelonia, kurkkua ja kurpitsaa. Lava tuskin valmistuu ihan pian, joten vesimelonin puolesta toivon lämpimien ilmojen jatkuvan.
vesimeloni sugar baby hedekukat
Vesimeloni 'Sugar Babyssa' ensimmäiset hedekukat

Hyvältä vaikuttaa toistaiseksi, sillä sääennusteiden mukaan lauantaina lauletaan suvivirttä helteisissä tunnelmissa. Jätskivarastot siis täyteen ja kuohuvat äkkiä viilenemään, kesä on täällä!

9 kommenttia:

  1. Tämä on melkoinen aloitus kesälle! Eikä ainoastaan ihana, vaan hyvin haastava. Mietin, itääköhän mikään kasvimaalle kylvämäni. Käyn kyllä kastelemassa, mutta se on melko vähäistä. Tomaattisatosi näyttää lupaavalta!
    Nyt on toisaalta toiveita, että monet ruusut, nuo ihanat kurjenmiekat yms. tekevät uusintakukinnan, niin kuin vähän etelämpänä, jos vain kesä jatkuu lämpimänä. Ja siinäkin tapauksessa, jos tulee viileämpi kausi väliin ja loppukesällä taas lämmintä. Eiköhän tästä hyvä kesä saada :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin niin. Vai kurjenmiekkojen uusintakukinta? En tiennytkään, että iirikset voivat kukkia toiseen kertaan. Sepä olisi hauska nähdä. Puutarhassa ei yllätyksistä tule loppua, ja se on hauska se.

      Poista
  2. Niin on kaunista kukintaa puutarhassasi. Meilläkin avautui tänään ensimmäinen kurjenmiekka. Sade olisi tervetullutta! Mukavaa loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli! Ei näkynyt sadetta loppuviikonkaan sääennustuksissa, harmi. Mukavaa loppuviikkoa myös sinne!

      Poista
  3. On ollut niin ennätyksellinen toukokuu lämmönmäärän ja auringon paisteen mittareilla, että aika monta aikaisempaa vuotta kalpenee! Kastelua täälläkin on harrastettu poikkeuksellisesti. Esikasvatukset ovat menestyneet niin hyvin paitsi tomaatti ei tykkää olostaan ollenkaan, mutta kurpitsat ja maissit...ei sellaisia ole ollut koskaan ennen. Hiukan jännättää siirtää niitä avomaalle, tuuli on niin kuivattava ja yhdessä auringon kanssa ne voivat tehdä ikävän tempun, sadetta odottelen myös kovin...eipä näy sääkartalla edes toiveita enää! Onneksi hallaakaan ei ole tullut, vaikka siitäkin varoitettiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuuli ja auringonpaahde on tosiaan rankka yhdistelmä nuorille kasveille. Minulla on jos jonkinlaisia viritelmiä pikkutaimien suojaksi, joita sitten siirtelen auringon suunnan mukaan pitkin päivää. Ihmeellistä, jos tämä sää tällaisena jatkuu aina vaan.

      Poista
  4. Totisesti on ollut uskomattoman lämmin toukokuu. En valita, mutta puutarha kyllä jo vähän ruikuttaa kuivuuttaan.
    Ostin kolme vuotta sitten Zilgan pieneen kennokasvariini. Seuraavana kesänä kaivoin sen pois, sillä se vei ihan liikaa tilaa. Nyt Zilga kasvaa avomaalla, mutta ei kuki. Toisen istutin vuosi sitten pergolan seinustalle toiveena, että se aikanaan vihertäisi pergolan. Ystävälläni näin on tapahtunut ja köynnös tuottaa jopa rypäleitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin arvelinkin, että Zilga on liian rehevä kasvihuoneeseen. Mikäköhän Zilgassasi on vikana, että se ei tee kukkia? Toivottavasti toisen kanssa sinulla on enemmän onnea. Viiniköynnöksen peittämä pergola olisi niin upea :)

      Poista
    2. Kuivaa on ollut täälläkin ja olen joutunut myös kastelupuuhiin mökillä niinkuin kotonakin.

      Poista

Suositut tekstit