perjantai 12. lokakuuta 2018

Puutarha lokakuussa - ja kasvihuone valmistui!

Syysloma alkoi upeassa auringonpaisteessa. Lämpötila kohosi iltapäivällä yli 15 asteen! Puutarha tarjoaa enää vielä pieniä vilauksia kesäisestä loistostaan. Vadelma Glen Ample
Vadelma 'Glen Ample' on istutettu tänä kesänä. Viimeiset marjat ehtivät kypsyä.


Kivikkotörmäkukka scabiosa columbaria butterfly blue
Kivikkotörmäkukka (Scabiosa columbaria), muistaakseni 'Butterfly Blue'

 
punakellukka mrs bradshaw geum chiloense
Punakellukka (Geum chiloense) 'Mrs. Brandshaw' aikoo avata vielä yhden kukan.

mirrinminttu
Mirrinminttu on kukkinut yhtäjaksoisesti kesäkuusta lähtien.Kaunopunahattu (Echinacea purpurea)

Enimmäkseen tunnelma alkaa tietysti olla kuin tuolla kaunopunahatulla; kesä on ohi, joten on paras alkaa valmistautua talveen. Mutta mikäs tässä valmistautuessa, kun kauan odotettu kasvihuone lopulta valmistui! Uskomatonta! Head gardenerin rakastava, kärsivällinen ja käsittämättömän muuntautumiskykyinen aviomies, jonka vaativin rakennustyö tähän mennessä on ollut viljelylaatikon tekeminen, ylitti itsensä kerta toisensa jälkeen ja pihan reunalle nousi kulmakunnan komein (ja toki myös ainut...) itse alusta asti väkerretty muovihuone! Kasvihuoneelle varattu tila oli niin hankala mitoiltaan, että siihen sopivaa valmista kasvihuonetta ei kerta kaikkiaan löytynyt, joten ainoaksi mahdollisuudeksi jäi rakentaa alusta lähtien itse. Projekti kesti kaikkine vaiheineen koko kesän, mutta lopputulos on tosi hieno. Hyviä kuvia rakennusvaiheista ei ole, kokonaiskustannuksista ei ole tietoa eikä edes materiaaleista kovin tarkasti, sillä head gardenerina tehtävänäni oli lähinnä pysytellä pois tieltä ja tarjoilla silloin tällöin mojitoja, oman puutarhan mintuista tietenkin. Sen verran tiedän, että katto on tehty kennolevystä, seinät kasvihuonemuovista ja runko on puuta. Koko komeus on ankkuroitu maahan kierrepaalujen avulla.

kasvihuone itse tehty kasvihuonemuovi puurunko


kasvihuone itse tehty kasvihuonemuovi puurunko

kasvihuone itse tehty kasvihuonemuovi puurunko


kasvihuone itse tehty kasvihuonemuovi puurunko

kasvihuone itse tehty kasvihuonemuovi puurunko


Tuleva kasvukausi pääsee siis käyntiin aivan huikeissa tunnelmissa. Esikasvatus helpottuu, ulosistutus helpottuu, tomaatista, kurkusta ja paprikasta on odotettavissa mahtisatoja, lapset ei enää kiukuttele, ruoka tipahtaa päivällisaikaan pöytään valmiina ja aurinko paistaa aina! Ihan uskomatonta! Vielä täytyy rakentaa istutusaltaat, jokunen hylly pieniä ruukkukasveja varten ja ruuvata kattoon koukut tukinaruja varten. Lisäksi on tarkoitus kiinnittää räystäskouru ja syöksytorvi, jotta saan kerättyä edes osan sadevedestä talteen. 

Kovin suuri ansarini ei ole, sisämitoiltaan vain noin 160x320cm. Mutta minulla on kasvihuone!


12 kommenttia:

 1. Onnittelut! Kasvihuoneesta tuli hieno ja tilava. Sitäpaitsi se on oikea designtuote.
  Nuo syksyn pienet väripilkut puutarhassa tuottavat ihan ylimääräistä iloa tässä vaiheessa, kun puutarhuri on jo vaipumaisillaan talviuneen.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei siellä mahdu päivälliskutsuja järjestämään, mutta meidän pihaan ja tarpeisiin se on ihan passeli.

   Poista
 2. Oi vau, mahtava kasvihuone! Ja mojitojen voimalla tehty :-D Ihanaa, auvoisa elämä alkaa, ihan näen silmissäni nuo mainisemasi. Onnittelut hienosta saavutuksesta, siis miehelle kai, mutta ei kai ilman mojito- ja muuta kannustusapua sitä olisi ollenkaan syntynyt. Eikä mies olisi näin ollen päässyt ylittämään itseään. Win-win!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, todellakin win-win! Nyt kun on mojitot juotu ja ansari valmistunut, voidaankin siirtyä nauttimaan höyryävää glögiä ja suunnittelemaan ensi kesän kasvatuksia.

   Poista
 3. Todella hieno kasvihuone, onnea head gardenerille ja toki myös hänen puolisolle toiveiden upeasta toteuttamisesta. Puutarhurin elämä helpottuu ja paranee tietysti selkeästi kasvihuoneen avulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, kyllä näin on! Vain toinen puutarhaihminen voi ymmärtää, kuinka paljon iloa pienikin kasvihuone voi tuottaa.

   Poista
 4. Onnittelut kauniista kasvihuoneestasi. Tiedän niin hyvin tuon tunteen, kun kasvihuone on valmiina odottamassa seuraavan kevään kylvöjä ja kasvatteja. Meilläkin näet mieheni tekemä kasvihuone valmistui kolme vuotta sitten syksyllä. Malttamattomana odotin seuraavaa kevättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kasvihuoneen myötä aukeaa ihan uusi puutarhamaailma!

   Poista
 5. Ihana kasvihuone! Ensi keväästä tulee siis juhlava teille :) Liityin tänne lukijaksi iloisena. Onnellista syksynaikaa sinulle toivotellen

  VastaaPoista

Suositut tekstit