maanantai 18. helmikuuta 2019

Ensimmäiset kylvetyt hyöty- ja koristekasvit hyvässä kasvussa


Tammikuun 20. päivä kylvin ensimmäisen erän chilejä, paprikoita ja munakoisoa, yhden kutakin valitsemaani lajiketta. Kaikki itivät viikossa ja kasvavat nyt eteläikkunalla muutaman päivänvalolampun ja Airamin led-kasvivalon alla.

chilin taimet, sirkkalehdet, kylvö ja esikasvatus
20.1. kylvetyt chilit kahden viikon ikäisinä


Chilit ovat yhtä lukuunottamatta capsicum annuum -lajia, ja tilasin niistä suurimman osan viime vuotiseen tapaan Fataliiseeds.net -verkkokaupasta, jonka palvelu oli jälleen moitteetonta. Olen nyt ottanut opikseni ja jättänyt kokonaan kylvämättä liian tuliset lajikkeet, jotka jäävät keittiössämme käyttämättä.
 • Bendigo (viime vuonna hyväksi havaittu punainen makea paprika)
 • Golden Marconi (keltainen pitkänomainen makea paprika)
 • California Wonder (punainen makea paprika)
 • Italian Pepperoncini (punainen pitkänomainen mieto chili)
 • Antep Aci Dolma (mieto punainen chili, jossa isot podit)
 • Cheyenne (mieto keltainen chili)
 • Jalapeno, Matte (mieto jalapeno-tyyppinen chili)
 • Sandia (mieto-keskitulinen punainen chili, jossa pitkät podit)
 • Hungarian Hot Wax (aiempina kesinä hyväksi havaittu mieto chili, jossa isokokoiset punaiset podit)
 • Capsicum baccatum 'Cream Fantasy' (keskitulinen kermanvalkoinen chili)
Munakoison kasvatuskokeilu ei viime vuonna ollut kovin menestyksekäs, mutta nyt minulla on kasvihuone, joten mikään ei voi tällä kertaa mennä pieleen, eihän? Kylvin samaa patio-lajiketta kuin viime vuonna, 'Pinstripe', sekä rotevampaa munakoisoa 'Black Beauty'.

Tomaatin kasvatus on tänä vuonna tosi jännää, sillä löysin kokeiltavaksi aivan uusia ja ihmeellisiä lajikkeita puolalaisesta Tomatoeden.com -verkkokaupasta. Pienellä perheyrityksellä on myynnissä satoja perinnelajikkeita ympäri maailmaa, erityisesti itäisestä Euroopasta ja Venäjältä. Verkkokauppa toimi hyvin ja siemenet tulivat kirjekuoressa kotiin kahdessa viikossa. Valikoima on houkutteleva, sillä suurinta osaa näistä lajikkeista ei ole saatavilla markettien siemenhyllyistä tai kotimaisista puutarhamyymälöistä. Todellinen tomaatinkasvattajan karkkikauppa, suosittelen kokeilemaan!

Kylvin 14 erilaista tomaattilajikketta helmikuun 3. päivä:
 • Brandywine
 • Amish Paste
 • Cherokee Purple
 • Mr Brown
 • Lava Flow
 • Ozark Sunset
 • Blue Pitts
 • Brin de Muquet
 • Big Sungold Select
 • Belmonte
 • Halfmoon China
 • Gregori's Altai
 • Rajskoe Naslazhdenie
 • Siberian
Tomaattiakin kylvin vain yhden kutakin lajiketta. Kaikki eivät ole (vielä) itäneet, mutta tomaattia ehtii hyvin kylvää vielä maaliskuussakin.

tomaatin, chilin ja paprikan taimet, kylvö, esikasvatus
Tomaatin, chilin ja paprikan taimia helmikuun puolivälissä
chilin, tomaatin ja munakoison taimet, kylvö ja esikasvatus
Tomaatin,  chilin ja munakoison taimia sekä juuri itänyt värinokkonen oikealla alhaalla
Koristekasveista olen kylvänyt kelloköynnöstä, joka iti hienosti, sekä keijunmekkoa, joka ei ole vielä ainakaan viikossa itänyt. Malabarinpinaatin olen kylvänyt myös - on vähän makuasia, pitääkö sitä enemmän hyöty- vai koristekasvina. Malabarinpinaattia olen kasvattanut ennenkin hyvällä menestyksellä, joten uskallan rohkaista kokeilemaan. Meilläpäin siemeniä löytyi sen tavallisen perhemarketin siemenhyllystä.

kelloköynnöksen taimet kylvö esikasvatus
Kelloköynnöksen kaksiviikkoiset taimet näyttävät jo näin rotevilta
Kelloköynnös iti reilussa viikossa. Suuria, littanoita siemeniä kannattaa liottaa hetki ennen kylvöä. Mullasta ponnistavat versot ovat vahvoja ja pontevia. Kylvin muutaman samaan purkkiin, ja jo nyt näyttää siltä, että taimet täytyisi pian koulia omiin ruukkuihinsa.

malabarinpinaatin taimet kylvö esikasvatus
Malabarinpinaatin taimet kahden viikon iässä
Malabarinpinaatti itää myös noin viikossa, ja kelloköynnöksen tapaan taimet ovat alusta lähtien kookkaita. Kasvu on aluksi hidasta, joten kylvö kannattaa tehdä ajoissa, viimeistään maaliskuussa. Kokemukseni mukaan malabarinpinaatti selviää pitkästä esikasvatusajasta sisätiloissa hyvin.

Lisäksi jättiverbenan siemenet ovat jääkaapissa saamassa kylmäkäsittelyä. Nostan ne huoneenlämpöön viikon kuluttua. Aiempien vuosien suosikkini värinokkonen eli isokirjopeippi iti nopeasti, mutta nyt pikkuruiset versot kaatuilevat - ehkä niitä vaivaa lakastumistauti? Täytyy kylvää uusi erä värinokkosta ja toivoa parempaa.

16 kommenttia:

 1. Paljon taimia ja hyvässä vauhdissa jo näin aikaisin. Minulla iti vasta pari päivää sitten ensimmäiset paprikat, chilit ja kuukausimansikat. Muita en olekaan vielä edes kylvänyt, ettei tule ongelmia tilan ja valon riittämisen kanssa myöhemmin keväällä :D Mukavaa kevättä ja aurinkoisia päiviä taimille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä oletkin kaukaa viisas! Minulla tulee ongelmia tilan ja valon riittämisen kanssa ihan joka vuosi, mutta en malta olla aloittamatta aikaisin... Kuvittelen ongelmien ratkeavan tänä vuonna sillä, että saan siirrettyä taimet kasvihuoneeseen aiemmin kuin ennen avomaalle. Uskoo ken tahtoo :D

   Poista
 2. Sinulla onkin kylvöt itäneet todella hyvin. Niin tanakoita taimia. Mielenkiintoinen tomaattisuunnitelma. Monta ihan uutta ja arvoituksellista nimeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan olla enemmän keräilijä kuin minimalisti puutarhapuuhienkin suhteen ;) Itävyys yllättää aina, ja yleensä taimia tulee liikaa. Tänä vuonna taktiikka on suorastaan radikaali: yksi siemen yhteen purkkiin. Näin ensimmäinen koulintavaihe jää pois, ja saan kokeilla mahdollisimman monta erilaista lajiketta.

   Poista
 3. Onpa komean näköistä kasvua! Kelloköynnöstä olen vuosia sitten kasvattanut, mutta unohtanut kokonaan miten rotevan oloiset taimet on jo pienestä asti. Itse en ole kiirehtinyt vielä minkään kanssa, maaliskuussa ehtii vielä tomaatit laittaa alulle näillä lakeuksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täälläkään mikään kiire ole, monesti olen tomaatit kylvänyt vasta huhtikuun puolella. Vähän kun malttaisi odottaa, olisi luonnonvaloakin taimikasvatukseen paremmin. Vaan kun en malta :D

   Poista
 4. Hyvältä näyttävät viljelmät, paljon pikkutaimia! Mielenkiintoinen setti tomaattilajikkeita, toivottavasti päivität kesän myötä, millaisia tomaatteja niistä tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, täytyy muistaa laatia loppukesällä raportti kokeilujen tuloksista!

   Poista
 5. Todella hienoa taimikasvua. 😊😊

  VastaaPoista
 6. No on sinulla siellä pikkutaimia ja niin terhakoita. Ja hyvin nopeasti ovat itäneet. Itse piilotin jotain eilen ja tänään, kuukirjan mukaan oli suotuisat istutuspäivät. Iloista odotusta sinne.

  VastaaPoista
 7. Oijoi mitä söpiksiä! Olet ollut vauhdissa, upealta näyttää :) Jännittäviä lajikkeita, ihana kevät siis tulossa sinulle!

  VastaaPoista
 8. Kiitos kannustuksesta! Nyt lähinnä jännittää, minkälaisiksi honkkeloiksi taimiparat ehtivät sisällä venähtää ennen kuin kevät koittaa ja pääseen siirtämään ne kasvihuoneeseen.

  VastaaPoista

Suositut tekstit