maanantai 9. huhtikuuta 2018

Kaunis ja herkullinen köökkitarha

Viime kesänä laajensimme kahden viljelylaatikon kokoisen minikasvimaamme niin hienoksi kokonaisuudeksi, että ryhdyin oitis käyttämään siitä suureellista nimitystä keittiötarha. Kyseessä on viiden viljelylaatikon, niitä yhdistävän portin sekä koko komeuden keskipisteenä olevan yrttiympyrän muodostama kokonaisuus - köyhän miehen potager! Riemua riitti koko kesäksi, ja satoakin saatiin.

Kasvimaan keittiöpuutarhan rakentaminen
Toukokuussa askarreltiin
Laatikot tehtiin halvimmasta raakalaudasta. Yhden laatikon koko on 80 x 120cm, korkeutta on kolmen laudan verran eli noin 30cm. Laudat maalattiin ulkopuolelta kelonharmaalla, jotta ne eivät liikaa erottuisi pihalla jo olemassa olevista askarteluista. Nurmikko poistettiin ja lattiaksi levitettiin suodatinkankaan päälle 5-10cm kerros punertavaa 8-16mm someroa. Somero (ymmärtääkseni samaa tavaraa myydään myös nimellä singeli) on pyöreäksi hioutunutta kiveä, joten sen päällä voi kulkea paljain varpain. Mukavuus kesävarpaiden alla oli huokean hinnan ja helppouden lisäksi ratkaiseva valintakriteeri. 

Viljelylaatikoiden pohjalle laitoin muistaakseni ruskeaa pahvia ja/tai sanomalehteä, jotta rikkaruohot eivät tulisi ensimmäisenä kesänä läpi. Paperi tietysti maatuu, mikä on tarkoituskin, jotta lierot ja muut maan hyötyeliöt pääsevät esteettä muhevoittamaan viljelymaata. Laatikoiden reunat vuorasimme patolevyllä, jotta ne kestäisivät lahoamatta kauemmin. Laatikot täytettiin pussimullan ja hyvin kypsyneen keittiökompostin sekoituksella. Sitten kylvettiin siemenet ja istutettiin esikasvatetut taimet - kaikki tietysti liian tiheään, kuten malttamattomalla tarhurilla on tapana.

Yrttiympyrä heinäkuun alussa
Yrttiympyrään istutin yrtti-iisoa, mäkimeiramia, timjamia, kirjosalviaa ja kiinansipulia. Reunaan mahtui vielä (tai ei ehkä olisi mahtunut, mutta laitoin silti) pensaskrassia. Johan vihertyi!

Tukea kaipaaville kasveille pystytimme tosi halpoja ja yksinkertaisia, mutta kestäviä ja kivan näköisiä tukisäleiköitä raudoitusverkosta. Pohjois-Karjalan Juuasta Aunen kukkapihalta toissa kesänä lahjaksi saamani monivuotinen köynnöspinaatti kasvaa raudoitusverkosta tehtyä tukea vasten.

Köynnöspinaatti keittiötarhassa kasvituki raudoitusverkosta
Köynnöspinaatti

Keittiöpuutarha yrttiympyrä pensaskrassi
Krassit levittäytyvät villisti!
Loppukesällä nautimme rehevästä ja täyteläisestä tunnelmasta. Lapsiperheen pienessä kaupunkipihassa tunnelma toki täydellistyy joka kuvassa pilkottavasta trampoliinista ja muusta elämälle välttämättömästä rekvisiitasta...

Keittiötarhan tunnelmaa elokuun lopussa

Keittiötarhassa veripeippi ja yrtti-iiso
Punalehtinen veripeippi, taustalla yrtti-iiso kukassa
Yrtti-iiso
Lähikuvassa yrtti-iiso

Siperianampiaisyrtti
Siperianampiaisyrtti
Kehäkukkia ja maurinmalvaa
Keittiöpuutarha, viljelylaatikko, potager
Keittiötarha heinäkuun lopussa
Aitoon potager-henkeen kuuluu kasvien istuttaminen sekä vatsan että silmän iloksi. Rehellisesti sanottuna suurin osa kauniista kasviyhdistelmistä on minun köökkitarhassani kyllä ihan silkkaa sattumaa. Kun laittaa kaikenlaista, joku aina onnistuu ja näyttää kauniilta... Päättäväisesti lähden samalla periaatteella kohti juuri alkavaa uutta kasvukautta!

8 kommenttia:

  1. Hieno köökkitarha ja rehevältä näyttää kesällä :)

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Eikö vaan olekin - varsinkin kun vähän rajaa kuvakulmaa ;)

      Poista
  3. Kivat viljelylaatikot. Meillä on myös kasvilaatikot tehty eurolavojen kauluksista. Niitä on kaksi päällekkäin. Hyvin rehevää kasvua on sinulla ja varmasti paljon hyvää syötävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila! Aika näyttää, kestävätkö nämä laudasta itse sahaillut ja ruuvaillut laatikot yhtään kauemmin kuin eurolavat, joiden kerrotaan hajoavan noin 5 vuodessa.

      Poista
  4. Oi, tykkään. :) Mukava määrä kasvatuslaatikoita, noista saa kyllä jo satoakin. :) Minulle on aina hiukan vaikeaa luovuttaa laatikoiden tila kasviksille kukkien kustannuksella. Tänä vuonna aion kokeilla erilaisia härkäpapuja, niitä on niin paljon, että saankohan mitään muuta mahtumaan kasvulaatikoihin. :D ps. Sinulla on tosi kiva blogi, tulee kotoisa olo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoista :) Minunkin puutarhaintoiluni alkoi ensin perennoista ja sipulikukista. Vasta pari vuotta kukkien nimiä opeteltuani hoksasin, että hyötykasvit voivat olla paitsi hyödyllisiä, myös nättejä. Pavuista valitsen mielelläni violetin lajikkeen, mangodista sen punaruotisen jne. Ymmärrän siis tuskasi hyvin! Välillä haaveillen muutosta maalle ja isosta tontista, jonne saisi kaikkea enemmän: pioniaidanteen ja ruusutarhan, ison valikoiman hedelmäpuita ja kunnollisen kokoisen kasvimaan...

      Poista

Suositut tekstit