maanantai 19. maaliskuuta 2018

Vihannespunkkeja chileissä - nyt torjutaan!

Juuri kun tyytyväisyys ja mielihyvä onnistumisesta valtaa viljelijän, iskee luonto takaisin. Ei pidä ihmisen kuvitteleman, että kasvu on omissa käsissä. Ehei. Silloin paikalle lähetetään tuholaisarmeija, joka tehtävänä on opettaa puutarhuroijalle nöyryyttä. Hybrikseen lankeamista seuraa aina rangaistus ja tuho, nemesis. Sen oppivat jo muinaiset kreikkalaiset.

'Hungarian Hot Wax' -chilin lähempi tarkastelu osoitti, että lehtien varisemisen ja laikkuisuuden syynä ei ole ainoastaan valon ja ravinteiden puutos, vaan vihannespunkit. Seittiä ei juurikaan ollut (vielä) näkyvissä, mutta lehtien pinnoilla näkyi mustia palloja (ulosteita?) ja valkoisia palloja (munia?) sekä hiekanjyvän kokoisia pisteitä, jotka liikkuivat. Suurennuslasin ja googlen avulla päättelin, että kyse on vihannespunkista, joka on chilillä valitettavan yleinen. Punkki viihtyy lämpimässä ja kuivassa, joten kevättalven huoneilma ja talvesta riutunut kasviraasku on sille täydellinen yhdistelmä. Vieressä olleissa 'Yellow Pointed Habaneroissa' vioitukset eivät olleet yhtä selviä, mutta tuskin nekään ovat vihulaiselta säästyneet. Epäiltyjen uhrien joukkoon lukeutuvat myös kiinanruusut. Chilien vieressä talven viettäneet pelargonit sen sijaan näyttävät aivan terveiltä. 

Joka tapauksessa ryhdyin torjuntataisteluun välittömästi, ja leveällä rintamalla. Tein murskatusta chilistä, mäntysuovasta ja vedestä liuoksen, jolla sumutin kaikki epäilyksenalaiset kasvit läpikotaisin. Suopaliuoksen pitäisi tappaa kaikki elävät punkit, mutta se tuskin tehoaa muniin, joita voi huuhtelusta huolimatta jäädä lehtiin tai multaan. Siksi aion toistaa käsittelyn ainakin muutaman kerran seuraavien parin viikon aikana.

vihannespunkki Hungarian Hot Wax chili
Kovia kokenein chili 'Hungarian Hot Wax' näytttää ensimmäisen suopakäsittelyn jälkeen tältä. Lehtiä on vielä onneksi jäljellä.

Vihannespunkki chili Hungarian Hot Wax
Vioitusta lehdillä. Vioitukset tulevat näkyviin, kun punkki imee kasvisoluja imukärsällään lehden alapinnalta.
vihannespunkki chili tuholainen
Erityisesti lehtien alapintoja kannattaa tarkkailla.
vihannespunkki chili Habanero
Habanerot saivat saman käsittelyn.
Pidän potilaita nyt erillään muista huonekasveista, kunnes punkit ovat talttuneet - tai kasvipolot heittäneet henkensä ja punkki julistettu voittajaksi... Sitä vaan mietin, että mistä vihannespunkki chiliin tarttui. Oliko se pesiytynyt kasviin jo viime kesänä, vietti hiljaiseloa läpi pimeimmän talven ja intoutui lisääntymään lämmön ja valon myötä? Vai onko se voinut tulla taloon kylvömullan mukana?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut tekstit