tiistai 27. maaliskuuta 2018

Hyasinttipapu ja muita köynnöksiä

Tänä vuonna kasvatuslistalla on koko joukko yksivuotisia köynnöskasveja:
 • Hyasinttipapu (Lablab purpureus) 'Ruby Moon'
 • Mustasilmäsusanna (Thunbergia alata) 'Susie Mixture'
 • Kelloköynnös (Cobaea scandens) 'Alba'
 • Tuoksuherne (Lathyrus odoratus) 'Cupani'
 • Pensasköynnöskrassi  (Tropaleum majus nanum) 'Alaska Salmon Orange'
 • Ruusupapu (Phaseolus coccineus) 'Weisse Riesen'
 • Salkopavut (Phaseolus vulgaris var. vulgaris) 'Blauhilde' ja Neckargold 
yksivuotiset köynnöskasvit siemenet kasvatus
Yksivuotiset köynnöskasvit

Aiempina vuosina olen kasvattanut myös malabarinpinaattia (Basella alba) ja viidakkokurkkua (Melothria scabra). Avomaankurkkukin on kasvanut tilanpuutteen vuoksi köynnöksenä tukea vasten. Keijunmekkoa olen yrittänyt, vaan en onnistunut.


Tämä hyasinttipapu on minulle uusi kasvi. Ostin siemeniä hetken mielijohteesta kauppareissulla. Pussin kyljessä käskettiin aloittaa esikasvatus helmi-huhtikuussa. Jokainen kylvämäni papu iti alle viikossa, ja kasvuvauhti näyttää olevan kuin...hmm.. pavulla konsanaan. Näiden kanssa joutuu vielä pulaan, kun kesään on ainakin kaksi kuukautta! Nopea googlailu osoitti, että muut ovat ihmetelleet aivan samaa.

hyasinttipapu Ruby Moon esikasvatus
Hyasinttipapu 'Ruby Moon' pari viikkoa kylvöstä

Hyasinttipapu Ruby Moon Lablab purpureus siemenet
Lisää kuvateksti

Hyasinttipapu on siinä mielessä samaa sarjaa kuin ruusupapu, että sitä kasvatetaan lähinnä koristeakasviksi, mutta nuoret palot ovat käyttökelpoisia myös keittiössä.

Kokeilen tänä vuonna myös mustasilmäsusannan (Thunbergia alata) 'Susie Mixture' kasvatusta. Nämäkin itivät hyvin ja jatkavat nyt kasvuaan ikkunalaudalla.

mustasilmäsusanna esikasvatus susie mixture
Mustasilmäsusanna 'Susie Mixture' pari viikkoa kylvöstä

Kelloköynnös (Cobaea scandens) 'Alban' suhteen menestys on ollut toistaiseksi huono, sillä itämistä ei ole tapahtunut. Monty Don tiesi viime viikolla kertoa, että kelloköynnös itää paremmin valossa, joten kaivoin siemenet lähemmäs pintaa ja päätin odottaa vielä viikon. Kokeilin kelloköynnöstä ensi kertaa viime vuonna. Silloin muutama siemen iti, mutta hyvässä kasvussa olleet taimet kuolivat alkukesän viileissä tuulissa. Kuvamateriaalia koko surkeudesta ei onneksi ole.

Tuoksuherneen, ruusu- ja salkopavut sekä köynnöskrassin kylvän vasta toukokuussa. Kesän kynnyksellä selviää myös, kuinka pihan monivuotiset köynnöskasvit köynnöspinaatti, köynnöshortensia ja muutamat kärhöt ovat selvinneet talvesta.  Ja viiniköynnös - sellainen on saatava tähän taloon!

4 kommenttia:

 1. Sinulla on siellä köynnöstä kasvamassa vaikka mitä. Kerran yritin köynnösukonhatun siemeniä idättää ei onnistunut .Nyt minulla on lauttaviljelyä kokeilussa. Saa nähdä kuinka käy ? Minä olen kasvattanut jakamalla todella paljon. Tämä siemenestä kasvattaminen takkuilee. Mutta katsotaan taas .Hyvää pääsiäisen odotusta .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta puutarhailussa on minusta juuri se, että vaikka moni juttu menee pieleen, jokin aina onnistuu ja uusia mahdollisuuksia tulee koko ajan. Lauttaviljely kuulostaa eksoottiselta! Hyvää pääsiäisen aikaa myös sinulle!

   Poista
 2. Voi mitä kaikkea..ihanat pikku taimet, toivotaan että kasvavat oikein isoiksi:) Minä olen muutamana kesänä haaveillut tuosta mustasilmäsusannasta, kun se on minusta niin kaunis..ei ole vielä onnistunut! Mutta minä olenkin niin tumpelo "puutarhuri" ettei se ole mikään ihme:) Minusta on ihana katsella ihmisten kasvatteluja/kuvia ja kesällä sitten kukkia, on niin paljon kauniita kukkia joita toivoisi omallakin pihalla kasvavan:) Kivoja kasvatteluhetkiä ja hyvää alkavaa kevättä♥

  VastaaPoista
 3. Kiitos kehuista ja kannustuksesta! Saa nähdä, miten tuon sussun kanssa käy. Kokeilen vasta ekaa kertaa, mutta näen toki jo mielessäni runsaat kukkaputoukset ryöppyävän istutuslaatikoista... ;)

  VastaaPoista

Suositut tekstit