maanantai 3. kesäkuuta 2019

Alkukesän helpoimmat ja ihanimmat perennat

Puutarha on jo täynnä aivan hykerryttävää vihreyttä. Vettä on satanut riittävästi, joten perennapenkit ovat ryöpsähtäneet sellaiseen kasvuun, ettei paljasta maata enää ole näkyvissä. Istutustilasta on pienellä tontilla kova pula, joten olen ahtanut valtavan määrän kasveja pieneen tilaan. Heikoimmat ovat  jo jääneet voimakaskasvuisten lajien alle. Täytyy pian ottaa sekatöörit ja pikkulapio käteen ja käydä vähän kurittamassa ahnaimpia levittäytyjiä... Totuus on kuitenkin se, että tässä pihassa pärjäävät vain todelliset taistelijat. Tässä muutama esimerkki alkukesän helpoimmista ja kauneimmista perennoista.

Särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis) on alkukesän ehdoton kuningatar. Kasvaessaan sopivalla paikalla se ei kaipaa hoidokseen yhtään mitään, kaikkein vähiten siirtelyä. Juurakko on helposti murenevaa sorttia, joten siirron tai jakamisen jälkeen on joskus odotettava muutama vuosi, että särkynytsydän palautuu entiseen loistoonsa.  

särkynytsydän
Särkynytsydän ( Lamprocapnos spectabilis)

 Ensimmäiset kurjenmiekat avautuvat aurinkoisella paikalla. Tulppaanit säestävät taustalla. Saksankurjenmiekka (Iris germanica) on riittävästi valoa saadessaan ihan valtavan sitkeä ja elinvoimainen kasvi. Sain pienen alun anopilta viisi vuotta sitten, ja minun on täytynyt jo kahdesti kaivaa se ylös, jakaa ja antaa suurin osa pois. Tämä siitä huolimatta, että kurjenmiekan seuralaisena on kasvanut kevätvuohenjuurta, tulikellukkaa ja pensasruusuja, jotka kaikki ovat reippaita leviämään. Tavallisen saksankurjenmiekan siniliila sävy on lisäksi todella vangitsevan upea erityisesti ilta-auringossa. Kukinta ei kestä montaa viikkoa, mutta miekkamaiset lehdet pysyvät ryhdikkäinä syksyyn asti. Runsaan kukinnan ainoa niksi on siinä, että saksankurjenmiekka tätyy istuttaa ihan maan pintaan niin, että paksu varastojuuri kylpee auringossa. Siperiankurjenmiekka (Iris sibirica) taas pärjää ja kukkii mainiosti puolivarjossa kosteassa kasvupaikassa.

Saksankurjenmiekka (Iris germanica) ja ripsureunainen tulppaani 'Lambada'
Saksankurjenmiekka (Iris germanica) ja ripsureunainen tulppaani 'Lambada'

Tulikellukat (Geum coccineum) kukkivat jo täyttä päätä. En aiemmin ollut yhtään oranssin ystävä, mutta olen oppinut tykkäämään räiskyvän oranssista. Väri on ihana sekä alkukesällä kellukoissa ja tulppaaneissa että loppukesällä liljoissa ja syyshohdekukissa. On kumma juttu, miten hienosti oranssi tulee puutarhassa toimeen vastavärinsä violetin kanssa. Puutarhakirjoissa sanotaan, että kellukat kärsivät helposti härmästä liian kuivassa ja aurinkoisessa paikassa, mutta minulla ei sellaista ongelmaa ole koskaan ollut, vaikka tulikellukan kasvupaikka on täydessä paahteessa. Istutin viime kesänä oranssin vierelle punakellukka 'Mrs. Bradshaw'n ja jonkun keltasävyisen lajikkeen, jonka nimi on jo kadoksissa...Katsotaan, pärjäävätkö ne auringossa yhtä hyvin.

Tulikellukka Geum coccineum
Tulikellukka (Geum coccineum)

Lehtoakileijatkin (Aquilegia vulgaris) alkavat avautua. Jalostamaton luonnonlaji risteytyy ja siementää niin villisti, että sitä löytyy puutarhasta mitä kummallisimmista paikoista. Kasviyhdistelmät eivät todellakaan ole suunniteltuja. Violetti on värinä yleisin, mutta myös vaaleanpunaista, valkoista eri sävyissä on paljon. Lisäksi olen kylvänyt muutamia jalostettuja lajikkeita, kuten 'Nora Barlow'. Saa nähdä, mitä yllätyksiä tänä kesänä tapahtuu.

Lehtoakileija (Aquilegia vulgaris) ja liljakukkainen Triumph-tulppani 'Lasting Love'
Lehtoakileija (Aquilegia vulgaris) ja liljakukkainen Triumph-tulppani 'Lasting Love'
Purppuratulikukka tuo ihanan villiä ja romanttista tunnelmaa. Ainakin 'Violetta' on varma talvehtija III-vyöhykkeellä ja huolehtii tulevaisuudestaan ihan itse kylväytymällä. Purppuratulikukka on minusta edukseen erityisesti virginiantädykkeen, sormustinkukkien, kurjenpolvien ja muiden herkkien ja rönsyilevien perennojen kanssa.

Purppuratulikukka (Verbascum phoeniceum) 'Violetta'
Purppuratulikukka (Verbascum phoeniceum) 'Violetta' nupullaan

Laukkojen sesonki on myös alkanut. Viime perjantain Gardeners World -ohjelmassa (BBC2, episode 12) esiteltiin erilaisia laukkoja. 'Purple Sensation' kasvaa myös puutarhaidolini Monty Donin puutarhassa Longmeadow'ssa. Eniten hämmästelin sitä, miten voidaan olla taas siinä pisteessä, että Pohjolan kiihkeä kevät on ottanut kasvuvauhdissa kiinni yli kahden kuukauden etumatkan, joka Keski-Euroopalla oli. Laukat kukkivat meillä yhtä aikaa kuin Englannissa!

Ukkolaukka 'Purple Sensation'.
Ukkolaukka 'Purple Sensation' avautumassa. Myskimalvan lehtien seasta pilkistää vihreäraitatulppaani 'Night Rider'

Jalokurjenpolvi (Geranium) 'Rozanne'
Jalokurjenpolvi (Geranium) 'Rozanne'

Helmilijat (Muscari armeniacum), puistolemmikki (Myosotis sylvatica)
Helmilijat (Muscari armeniacum) yhdessä puistolemmikin (Myosotis sylvatica) kanssa

Ihan pian kukkivat myös lehtoängelmät. Kukat ovat melkein ihanampia nupullaan kuin avautuneina. Lehtoängelmä on hieno kasvi: helppo kasvattaa siemenestä, vaatimaton, kukkii melko pitkään, pysyy pystyssä tukematta. Lehtoängelmä pärjää hyvin puolivarjossa ja sopii mainiosti luonnonmukaiseen kasviryhmään yhdessä akileijojen, kellokukkien ja muiden vähään tyytyvien perennojen kanssa. 
Lehtoängelmä (Thalictrum aquilegiifolium)
Lehtoängelmä (Thalictrum aquilegiifolium)
Alkukesän kukinnasta nauttimiselle tuleekin kiire, sillä loppuviikoksi on luvassa hellettä, mikä tarkoittaa kukinnan etenemistä todella nopeasti!

6 kommenttia:

  1. Kaunista kukintaa ja ihanat kuvat:) Minulla myös kasvaa tulikellukoita paahteisella paikalla enkä ole huomannut niissä härmää ja hyvä niin. Oranssit kukat ovat kiva väriläiskä puutarhassa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että kellukat pärjäävät sinullakin paahteessa. Joskus on parempi jättää hyvät neuvot huomiotta ja tehdä ihan niin kuin tahtoo. Myös puutarhassa :)

      Poista
  2. Kauniita kukkijoita! Helmililjan ja lemmikin liitto on todella kaunis. Meillä ei vielä ole saksankurjenmiekat ja laukat kukassa, mutta perästä tullaan. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
  3. On tämä ihanaa aikaa, joka päivä löytyy joku uusi kukkija pihalta!

    VastaaPoista
  4. Beautiful flowers.
    Spring is almost here.

    VastaaPoista

Suositut tekstit