keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Mennyt kesä

Kevään jälkeen tuli kesä. Muistaakseni kesä oli kylmä tai lämmin.

Saksankurjenmiekka (Iris germanica) kukki runsaasti toukokuun lopussa. Takana tulppaanit 'Violet Beauty', kerrattu 'Blue Diamond' ja keltainen liljatulppaani 'West Point'.

Sinitähtihyasintti (Camassia quamash)

Vanhat lehtoakileijat (Aquilegia vulgaris) risteyvät keskenään ja tekevät siementaimia joka paikkaan. Hurmaavaa!

Kiinanpioni 'Sarah Bernhardt'

Loistosalvia 'Blaukönigin' kukki pitkään.

Puutarhan alkuperäiset lajit ovat selvinneet ilman hoitoa vuosia. Palavarakkaus (Lychnis chalcedonica) kasvaa liian pitkäksi ja reheväksi puolivarjossa. Paremmin puolivarjoon sopivat tähtiputki (Astrantia major), lehtosinilatva (Polemonium caeruleum) ja ruskolilja (Lilium bulbiferum). Taustalla varjolilja (Lilium martagon).

Kaunopunahattu (Echinacea purpurea), loppukesän ihanin. 'Magnus' on näyttävämpi kuin siemenestä kasvattamani 'Starlight'.

Epäilyistäni huolimatta malabarinpinaatti (Basella alba) kasvoi loistavasti. Loppukesällä se oli kivunnut kaksimetriseksi ja tehtaili suloisia, marjapuuronpunaisia kukkia. Tätä kannattaa kasvattaa jo pelkän koristearvon vuoksi.

Viidakkokurkun (Melothria scabra) menestys sen sijaan oli vaatimattomampi. Ei tullut viidakkoa, ja kurkutkin (pituus 2cm) jäivät käyttämättä. Kasvoi paremmin ulkona viljelylaatikossa kuin multasäkissä muovihuoneessa.

Suuri puutarhahaaveeni on köynnösruusun kasvattaminen. Loppukesällä ostin 'New Dawn'in kotimaista, kestäväksi mainostettua kantaa. Mustalaikkutauti tuli kaupan päälle. Ans kattoo kuinka ruusu tykkää tästä talvesta.

Elokuun överit. Idänlilja 'Stargazer ja orkidealilja 'Rubrum' tuoksuvat (haisevat) naapuriin asti. Hauskimmat jutut syntyvät sattumalta: tilli kylväytyi kukkapenkkiin ja huojui yläilmoissa jättiverbenan (Verbena bonariensis) kanssa. Verbenan siemenkasvatus oli kylmäkäsittelyineen vaivalloista, mutta ehdottomasti kannattavaa. Kukinta oli näyttävä ja jatkui pitkään. Taustalla kaunopunahattu ja sinipallo-ohdake (Echinops bannaticus), joka ei ehtinyt kunnolla kukkia. Etualalla tillin näköinen punakosmos (Cosmos bipinnatus), joka ei sekään ehtinyt kukkia kuin hetken syyskuussa ennen hallaöitä. Se täytyisi varmaankin esikasvattaa näillä leveyksillä.

2 kommenttia:

  1. Upeat, kesäiset kuvat! Voi kun lumet sulaisivat jo! Aurinkoista alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, aika aurinkoista tällä viikolla on ollutkin! Meiltä lumet on sulaneet jo kokonaan ja ensimmäiset krookukset työntävät versoa pintaan. Kukkia ei vielä näy, mutta ehkä jo ensi viikolla?

      Poista

Suositut tekstit