tiistai 21. elokuuta 2018

Tomaattiraportti

Kaikki ennätykset sekä kuumuuden että kuivuuden suhteen rikkoneen pitkän hellekesän aikana ei aateekoohommat olleet mielessä, joten selailen laadukkaita kännykkäkuviani vasta nyt ja laittelen niitä tänne jälkikäteen. Ensin kuitenkin ajankohtaisiin asioihin, siis tomaatteihin.

Kiivain sadonkorjuukausi on ollut käynnissä jo pidemmän aikaa, kun kaikki kypsyi pikavauhtia. Maaliskuussa kylvetyistä tomaateista poimin ensimmäiset hedelmät jo juhannuksena, vaikka ne kasvoivat avomaalla. Keväällä kuvittelin kasvattavani tomaatit kasvihuoneessa, mutta hyvin alkanut kasvihuoneprojekti koki ah-niin-tavanomaisia viivästyksiä, joten sekä tomaatit, kurkut, paprikat, chilit että munakoisot ovat viettäneet koko kesän avomaalla erilaisissa ämpäri-, laatikko-, purkki- ja purnukkaviritelmissä. Kaikkien muiden kasvu on ollut haastavissa oloissa eri tavoin vaivalloista, mutta tomaatit ovat kukoistaneet!

Kasvamassa on neljää lajiketta, kahdesta neljään tainta kutakin:
 • Sungold
 • Zuckertraube
 • Ruthje
 • Muddy waters

Sungold on luottotomaatti, joka ei petä ikinä. Nopeakasvuinen, aikainen, satoisa, kestävä ja ennen kaikkea niin makean herkullinen kirsikkatomaatti, että kelpaa nirsoimmillekin riiviöille kultamussukoille. Sungold kypsyi tänänäkin vuonna ensimmäisenä ja tuotti hyvin satoa avomaalla seinustalla myös viime kesänä, joka oli poikkeuksellisen kylmä. Kasvutavaltaan Sungold on villi ja voimakas. Varkaita pitää napsia ahkerasti ja latva katkaista, mikäli haluaa pitää sen tarkasti ruodussa. Minä olen suurpiirteisempi kasvattaja, joten olen antanut Sungoldinkin haaroa melko vapaasti.

Sungold kirsikkatomaatti
'Sungold'

Zuckertraube on punainen kirsikkatomaatti. Kasvatin sitä tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Sungoldiin verrattuna hedelmät ovat vähän kookkaampia, mutta niitä on yhdessä tertussa vähemmän. Kasvuaika on hiukan pidempi, joten huonona kesänä avomaalla menestys ei ole yhtä hyvä kuin Sungoldilla. Maku on kuitenkin oikein mainio, makea ja aromikas, joten taidan kylvää Zuckertraubea myös ensi vuonna.

Zuckertraube kirsikkatomaatti
'Zuckertraube'

Runkotomaatti Ruthjen valitsin siksi, että sitä kehuttiin paitsi hyvän makuiseksi, myös kasvutavaltaan hillityksi, joten se ei veisi liikaa tilaa. Molemmat mainoslauseet pitivät paikkansa. Hedelmät eivät ole kooltaan kovin suuria, mutta kuitenkin selvästi kirsikkatomaattia isompia. Yhdessä tertussa on viidestä seitsemään tomaattia. Ruthjen ensimmäiset tomaatit kypsyivät myöhemmin kuin Sungoldissa, mutta aiemmin kuin Zuckertraubessa. Hyvä salaattitomaatti.

Ruthje runkotomaatti
'Ruthje' kypsymässä. Hedelmät ovat hiukan sydämen muotoisia.
'Ruthje' alkaa olla kypsää. Kun hedelmä paisuu, se näyttää vähemmän sydämen muotoiselta.

Ei satoisin eikä nopeakasvuisin, mutta tämänvuotisista ehdottomasti hienoimman värinen ja kiinnostavimman makuinen tomaatti on runkotomaatti Muddy Waters. Kypsä tomaatti muistuttaa ehkä hiukan näkymää sameaan, mutapohjaiseen suolampeen, mutta kypsymisen keskivaiheilla väri on jotain aivan muuta! Jos puutarhasi on värikoodattu tyylikkään violetin sävyihin, vihanneslaatikkoon kannattaa ehdottomasti istuttaa Muddy Waters! Myös maun puolesta Muddy Waters on loistovalinta. Aromikas ja lihaisa keltainen sisus on juuri sopivan hapokasta. Täydellistä esimerkiksi viipaloituna leivän päälle.

Uskoisitko, että tämä on tomaatti?
Muddy Waters runkotomaatti
'Muddy Waters' valmista korjattavaksi.

Villi yllätys iti tänä kesänä kompostimullasta: tomaatintaimia joka puolella kasvimaata. En hennonnut kitkeä aivan kaikkia, joten nyt on kypsymässä muutama täysin yllätyksellinen tomaatti, jonka lajikkeesta tai alkuperästä ei ole mitään tietoa. Onko kenellekään muulle käynyt niin, että tomaatista on tullut rikkaruoho?!? 

Tomaatin kasvatus
Yllätystomaatti, mikähän lie?

Tomaatin kasvatus
Samoin tämä. En pyytänyt niitä, ja ne tulivat minulle yllätyksenä...


4 kommenttia:

 1. Nämä tomaattiyhteenvedot ovat oivallista materiaalia omia valintoja varten. Tässäkin tuli uusia, mielenkiintoisia ehdokkaita. Täytyy varmaan tehdä itselle kooste näistä tomaattipostauksista kevättä varten. Kiitos kovasti!

  VastaaPoista
 2. Joo, lajikkeita on tarjolla niin paljon, että kokemuksia kannattaa ehdottomasti kirjata muistiin ja vertailla. Vinkiksi vielä, että löysin äskettäin myös uuden tomaatisiemeniä myyvän nettikaupan: http://tomatoeden.com/
  Heillä on myynnissä paljon vanhoja, kiinnostavia tomaattilajikkeita.

  VastaaPoista
 3. Voi 'Muddy Waters', minkä nimen on lajike saanut :) 'Sungoldia' kokeilin tänä kesänä ensimmäistä kertaa ja olen samaa mieltä sen hyvästä mausta. Menee jatkoon meilläkin.
  Täytyy tunnustaa, että tomaatteja oli tänä kesänä meilläkin rikkaruohona. Olen ilmeisesti kajonnut keväällä väärään kompostilaatikkoon, eli vielä puoliraakaan materiaaliin. Hups.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, rikkaruohojakin on niin montaa sorttia...tomaatti on kyllä yksi hauskimmista ;)

   Poista

Suositut tekstit