Puolitoista vuotta sitten, helmikuussa 2016 kylvin syyssyrikän (Buddleja davidii) siemeniä purkkiin. Englantilaisista puutarhalehdistä olin oppinut, että syrikkä on puutarhan ehdoton perhosmagneetti. Sellainen minunkin tuli toki saada. Siemenkasvatus sujui hyvin, mutta kasvu oli kovin hidasta. Loppukesällä minulla oli kuitenkin muutama parikymmensenttinen syrikän taimi, joista osan istutin kukkapenkkiin ja suojasin lehdillä ja havuilla talven ajaksi. Loput istutin suureen muoviruukkuun, jonka nostin pihavarastoon pahimmilta pakkasilta suojaan. Ulos istuttamani taimet menehtyivät, mutta talvehtiminen ruukussa onnistui. Lisäsin ruukun pinnalle kompostimultaa ja lannoitin muutaman kerran kesän aikana.
Ruukussa talvehtinut syyssyrikkä |
Syrikkä jatkoi kasvuaan, ja syyskuun lopussa ihme lopulta tapahtui: kasvi avasi muutaman herkullisen vaaleanpunaisen kukinnon! Perhoset olivat ehtineet jo kaikota kylmän syksyn alta pois eikä muitakaan pörriäisiä enää juuri näkynyt. Vaan ensi kesänä (mikäli talvetus onnistuu uudelleen), kun kylvemme auringonpaisteessa ja syrikkä pärähtää kukkaan jo elokuussa, on tämän seutukunnan perhosilla onnenpäivät.
Syrikkä kukkii |
Tämän kesän hauskin puutarhaprojekti on ollut banaanin kasvatus. Ostin banaanin (Musa basjoo) taimen Lidlistä toukokuussa. Banaanin hillitöntä kasvuvoimaa on ollut riemukasta seurata. Monty Donin ohjeita noudattaen ("Bananas are greedy plants") kastelin ja lannoitin kasvia ahkerasti, ja se palkitsti minut kasvattamalla paksut, valkoiset juurensa ulos ruukusta muutamassa viikossa. Kesänä aikana siirsin sen kolmesti isompaan ruukkuun. Kolea ja sateinen kesä ei ollut banaanin mieleen ja tuulisella säällä se riiputti riekaleisia lehtiään surullisesti. Kasvamista kasvi ei kuitenkaan lopettanut. Loppukesästä huomasin, kuinka tyveltä työntyi uusia versoja. Uuh, vastumattoman suloisia banaanivauvoja! Valitettavasti tiluksillemme ei vieläkään ole pystytetty orangerieta ja epäilen, että banaani ei nauti rutikuivasta huoneilmasta ja pohjolan hämärästä talvesta, joten olen henkisesti valmistautunut heittämään etelän ihmeelle hyvästit. Yhden vauvan kuitenkin irrotin kasvin tyveltä ja toin sisälle kasvamaan. Monty Don myös kertoi, että banaani ei ole tarkalleen ottaen puu, vaan ruohovartinen kasvi. Näin ollen olisi ainakin teoriassa mahdollista, että vaikka banaanin maanpäälliset osat kylmässä ja pimeässä varastossa talven aikana kuolevatkin, kasvi saattaisi versoa uudestaan keväällä. Onhan tätäkin kokeiltava.
Banaani (Musa basjoo) |
Viime vuoden eksoottinen menestyjä malabarinpinaatti sen sijaan suivaantui surkeista keleistä ja jäi kitukasvuiseksi. Ei siitä sen enempää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti