keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Värinokkonen

Kylvin viime keväänä värinokkosen (Solenostemon scutellarioides, isokirjopeippi) siemeniä. Siemenet itivät hyvin ja kasvoivat nopeasti heti, kun loppukesällä tajusin koulia ne omiin purkkeihinsa... Syksyn kylmetessä kasvi oli loistavan näköinen, joten en raaskinut heittää sitä kompostiin, vaan nostin sisälle viherkasviksi. Talvikuukausien aikana se haalistui ja pudotti lehtiään, mutta virkistyi ja alkoi tuottaa uutta kasvua, kun helmikuussa hankin kasvilampun. Nyt olen alkanut taas lannoittaa sitä ja kastellut reilusti. Kasvi nuupahtaa heti, jos multa pääsee yhtään kuivumaan. Olen myös yksi kerrallaan leikellyt versoja lyhyemmiksi siinä toivossa, että kasvit tuuheutuisivat entisestään. Valon määrän lisääntyessä lehtien väritys on muuttunut selvästi kirkkaammaksi. Kuuma ja paahteinen eteläikkuna on värinokkoselle kuitenkin selvästi liikaa.

Mikäli kesä tänä vuonna koittaa (maassa on jälleen lunta, joten kesäntulo ei tällä haavaa vaikuta kovin todennäköiseltä), nostan ruukun jälleen rappusia viherryttämään. Loistava, sitkeä ja elinvoimainen kasvi siis - näitä lisää!

värinokkonen isokirjopeippi rainbow
Värinokkonen 'Rainbow'

2 kommenttia:

 1. Tuo Rainbow on kanssa hienon näköinen! Miten se on nyt tänä vuonna menestynyt?

  Minulla on Watermelon: https://kasvikeisari.net/varinokkonen/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, huomasin kommenttisi vasta nyt. Parempi kai kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan... Värinokkoselle kävi viime syksynä vanhanaikaisesti, kun talvi yllätti huolettoman puutarhurin: kasvi sai päälleen lumivaipan ja heitti henkensä ennen kuin ehdin siirtää sen sisälle. Tänä vuonna en tullut kylväneeksi uudestaan.

   Poista

Suositut tekstit